poniedziałek, 1 września 2014

Wypieki: Placek ze śliwkami / Sponge-cake with plums

Kolejny wypiek z mojej serii sprawdzonych, niezawodnych, zawsze pysznych :) Z tej serii ukazała się już drożdżówka - "Ciasto drożdżowe jak u babci" :) Teraz czas na śliwki - w sumie sezon w pełni - więc zamieszczam przepis na placek ze śliwkami przy czym pod słowem placek kryje się lekki maślany biszkopcik... Dużą zaletą tego ciasta jest czas przygotowania - przy szybkich ruchach 10 minut! Oczywiście jeszcze pieczenie ale w dobie kosmicznych piekarników... Nawet dziś "machnęłam" placek przed wyjściem do pracy ;-)
Powodzenia!

Czas przygotowania: ok 10 minut.
Czas pieczenia: ok 40 minut.
Sposób pieczenia: najlepiej płaska brytfanka np. 30x30cm, piekarnik stała temp. 170st.

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 15 dkg cukru,
  • 15 dkg masła (najlepiej 82% tłuszczu),
  • 15 dkg mąki (najlepiej typ 450 czyli tzw. tortowa),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 20 dkg śliwek/ok 30 sztuk jeśli są małe (najlepiej jeśli będą to węgierki),
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy.

Sposób przygotowania:
Śliwki umyj i osusz. Rozdziel na pół wzdłuż jednej krawędzi, wyjmij pestki.
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie łączymy wszystkie składniki (poza śliwkami) i wyrabiamy na gładką masę. Ja po zmiksowaniu jajek z cukrem dodaję masło, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą i miksuję wszystko w Themomixie. Jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu, możesz użyć zwykłego robota kuchennego.
Ciasto powinno być lejące, konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i tartą bułką formę do pieczenia.
Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu (wówczas sok wydobywający się podczas pieczenia nie będzie wsiąkał w ciasto, co mogłoby spowodować zakalec). Śliwki układaj blisko siebie lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st C.

Uwagi dodatkowe: z podanych składników wychodzi jeden placek, który szybko znika :) Jeśli macie w domu łakomczuchów albo przewidujecie wypiek na kilka osób to warto podwoić proporcje składników i umieścić ciasto w dwóch formach do pieczenia (brytfankach) tak aby zmieściły się na raz w piekarniku.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz